yeni eklenen yazılar

Migren Nedir?

21 Kasım 2021

Cinsel Perhiz Ne Demek?

17 Haziran 2021

Çörek Otu Yağı

16 Haziran 2021

  • 7 Haziran 2021

Her mevsimde Bitki çayı tüketimi, çeşitli sebeplerden dolayı tüketilebilir. Öncelikle bitki çayı demlerken eğer poşet çay değilse, porselen çaydanlık önerilir. Demlendikten sonra 15 dakika içerisinde bitki çaylarının içilmesi önerilmektedir. Tabii bu durum bitki çaylarına göre farklılık gösterebilir. Bitki çayları demlendiği esnada porselen demlik ya da fincanda demlenmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle de uçucu bileşenlerden oluşan çaylarda kapaklı fincanlar tavsiye edilmektedir. Porselen demliğe öncelikle bitkiyi koyup daha sonra da gerekli ölçüde su eklemesi yapın. Daha sonra biraz bekleterek içmeye başlayabilirsiniz. Şifa olarak içilen bitki çaylarında ise 15 dakika gibi bir bekletme süresi önerilmektedir.

Bitki Çayı Tüketimi İçin Demlendikten Sonra Ne Kadar Süre İçinde İçilmelidir

Bitki çayı tüketimi yapılırken, suyun birkaç defa kaynatılması, suyun içinde olan mineralleri değiştirir. Bu durum da çayın kalitesinde olumsuz bir şekilde etki yapar. Bitkiler, çeşitlerine göre farklılık gösterir. Bunun için bazı kişilerde faydalı olurken bazılarında da faydası görülemeyebilir. Bunun için çayın neye iyi geldiğini ve demlenme önerilerini dikkate almanızda yarar vardır. Tavsiye edilen kullanım önerisi ile tüketmeniz ve aşırıya kaçmamanız gerekir. Ortalama olarak bir bitki çayı günlük 3 fincanı geçmemelidir. Ayrıca demlendikten sonra 2 saat içerisinde içilmelidir.

Bitkinin Gösterdiği Etkiler

Fotosentezin oluşturduğu bileşenlerin biyolojik etkilerine göre bitkiler üç gruba ayrılır:

Güçlü etkileri olan bitkiler: Güçlü biyolojik etkiye sahip maddeler içeren çay gibi bitkilerin kullanılması tehlikelidir. Bu grup yüksük otu gibi bitkileri içerir ve aşırı doz zehirlenmeye neden olabilir.

Orta derecede etkili olan bitkiler: Uygun ölçüde kullanıldığı zaman zararlı değildir.

Zayıf (düşük) etkisi olan bitkiler: Önerilen tüketim miktarı kadar kullanıldığı zaman sakıncalı değildir. Bu grupta yer alan bitkiler nane, papatya, ıhlamur vb. bitkilerdir.

Bitki Çayının Hazırlanması

Günümüzde çay mümkün olan en kısa sürede hazırlanıp tüketilmektedir. Ancak açık veya paketli olarak satılsa bile daha kaliteli çay hazırlamak için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Bunlar:

  • Çay yapmak için çaydanlıklar veya bardaklar için yüksek kaliteli porselen kullanmak en iyisidir. Özellikle uçucu maddeler içeren çay hazırlarken kapaklı bir fincan kullanılması tavsiye edilir.
  • Çay demlemek için en temel gereksinimlerden biri taze kaynatılmış yumuşak içme suyudur. Suyun birkaç kez kaynatılması, içindeki mineralleri değiştireceği için çayın kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Bitki çayı yapmanın en klasik yöntemi; infüzyon’dur. Sıcaklığı 100 derece olan su, çayın üzerine dökülmeden önce 80 dereceye kadar soğutulmalıdır. Bu özellikle nane, melisa, adaçayı gibi uçucu bileşenlere sahip bitkilerle hazırlanan çayın etkinliğinin azalmasını önlemek için önemlidir. Çayın demlenme süresi de istenilen aromanın sertliğine göre 5-15 dakika arasında değişmektedir.

Çay Bitkilerinin Saklanma Koşulları

Bitkiler çay hazırlamak için parçalanıp ufalandığı zaman belirli değişime uğrar. Bitki çayı tüketimi için bu değişimler zarar verebilir. Bu değişimler, oksijenin etkisiyle oluşur. Dolayısıyla bitki çaylarının kapağı kapalı kaplarda korunması önerilmektedir. Kurutulmuş olan bitkiler, güneş ışığına maruz bırakıldığında olumsuz etki gösterir. Bu nedenle de bu çayların karanlık yerlerde saklanması önerilmektedir.